You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
  • Váš nákupní košík je prázdný!

Jak to děláme

Od založení živnosti výroby a prodeje vína jsme vína vyráběli vždy výhradně starou osvědčenou metodou, kdy se mošt nechal samovolně rozkvasit místními kvasinkami a bez jakéhokoliv odkalení a chlazení se nechal prokvasit do sucha, tedy úplného prokvašení hroznového cukru. Takto jsme tvořili vína do roku 2005. Po tomto roce jsme začali mošt chladit primitivní metodou sprchování kvasných nádob studenou vodou a v roce 2008 jsme některé mošty již zevrubně odkalili a opět chladili. Sledovali jsme trend vysoce aromatických vín s tím, že takto vyrábět vína nikdy nebudeme. Potom jsme v roce 2011 vyzkoušeli vyrobit moderní růžové víno, při jehož výrobě jsme již mošt odkalili dočista a tento mošt jsme zakvasili čistou kulturou ušlechtilých kvasinek.

Přestože bych to nikdy nečekal, tato vína byla naše nejprodávanější a my jsme museli přehodnotit směr, kterým se bude naše vinařství ubírat dále.Přesto jsme se nechtěli vzdát základních hodnot vína.Po odzrnění zdravého a vyzrálého ovoce tedy hrtozny většinou hned lisujeme,bez odležení rmutu.Mošt se dopravuje do vysoké nádoby,ve které se nechá přes noc sedimentovat.Čistou část moštu následně stočíme a zakvasíme burčákem z již kvasící nádoby.Pak jen hlídáme teplotu,aby mošt nekvasil příliš bouřlivě a budoucí víno nepřišlo o jemný buket.Po dokvašení všechna naše vína zrají na jemných kalech minimálně dva měsíce.

 

V dobrých letech tvoříme také produkt,který ukazuje nám,konzumentům,jak vznikalo víno v dávných dobách.Dali jsme mu název Pravíno a postup při vinifikaci je jednoduchý.Zdravé hrozny ručně podrtíme i se zdřevnatělými třapinami a postupně plníme nádobu.Bez dalších zásahů necháme spontánně kvasit.Pravidelně doléváme, občas promícháme a po zhruba osmi měsících lisujeme.Necháme zrát další čas ve skleněných děmižonech a pak bez filtrace plníme do lahví.Bez jakéhokoliv přídavku síry v jakékoliv podobě.Momentálně (květen 2021) ,čeká na vylisování směs odrůd Tramín červený a Souvignier Gris 2020.